Schneider Electric модернізує КП «Житомирводоканал»

Вперше в Україні встановлено високовольтні частотні перетворювачі Schneider Electric: компанія «Шнейдер Електрік Україна» разом з партнером «Інтерпроект GmbH» оголошує про завершення проекту з реконструкції водопровідної насосної станції №2 в м. Житомир.

Житомирське управління водопровідно-каналізаційного господарства подолало довгий шлях розвитку від невеликої водопровідної станції, збільшивши її потужність у 280 разів, а довжину мереж в 250 разів. У 2016 році підприємство очолив Андрій Нікітін і водоканал почав активно розвиватись, взявши на озброєння передові вітчизняні та іноземні технології, власний досвід професійного колективу. Наразі постало нагальне питання підвищення економічної ефективності використання насосного обладнання станції другого підйому. Необхідність реконструкції була обумовлена великими витратами на споживання електричної енергії, отож спеціалісти Schneider Electric повинні були запропонувати рішення, яке б з одного боку дозволило економити електроенергію КП «Житомирводоканал», а з іншого, – не знижувати якість та об’єм подачі води кінцевим споживачам. За словами Андрія Нікітіна, підприємство споживає 40 млн кВт електроенергії на рік. Для забезпечення життєдіяльності водоканалу потрібно близько 50-60% від цієї цифри, тобто задача стояла у підборі такого обладнання, яке б дало змогу зекономити приблизно 40% «надлишкової» електроенергії. Основні споживачі енергії на водоканалі – це насоси, тому першочергові інвестиції потрібно направляти у енергоефективні рішення, насосне обладнання та грамотне регулювання його роботи. Наприкінці 2017 року для виконання реконструкції насосної станції за результатами тендеру було обрано компанію «Шнейдер Електрік Україна» спільно з партнером «Інтерпроект GmbH». Результати тендеру коментує генеральний директор «Шнейдер Електрік Україна» Михайло Бубнов: «Наші переваги у тому, що своїм клієнтам ми пропонуємо зручні терміни поставки обладнання, у штаті є сертифікований спеціаліст для його введення в експлуатацію, у той час наш партнер має професійну команду для обслуговування та швидкого реагування на запити замовника. Я впевнений, «Житомирводоканал» отримав сінергетичний ефект від нашої співпраці!»

Отож, реконструкція водопровідної насосної станції №2 полягала у заміні застарілого обладнання з ручним керуванням на автоматичні частотні перетворювачі Schneider Electric. Разом з командою «Інтерпроект GmbH» було встановлено два перетворювача частоти на двигуни потужністю 500 кВт із живленням 6кВ серії Altivar 1200.

«Після встановлення частотних перетворювачів Schneider Electric, ми подаємо рівно стільки води, скільки потрібно споживачам та з необхідним тиском, не турбуючись при цьому, що втратимо зайву електроенергію. Це частотне регулювання дозволяє економити чималі кошти: ми вбачаємо вивільнення близько 12 млн. гривень на рік. За перші три місяці роботи частотних перетворювачів ми отримали економію електроенергії у розмірі 31%!», - коментує результати реконструкції директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

«Наша компанія має великий міжнародний досвід вирішення проблем електропостачання для водоканалів. Для водоканалу у Житомирі ми рекомендували частотні перетворювачі потужністю 630 кВт, 6 кВ , оскільки без них водопостачання та водовідведення не мають ніякого сенсу у даному випадку. Регулювання цих пристроїв дозволяє робити основну економію електроенергії. Щодо «Житомирводоканалу», то це була перша поставка високовольтних частотників в Україні!», - коментує проект Михайло Бубнов, генеральний директор компанії «Шнейдер Електрік Україна».